podłogi do ogrzewania podłogowego
Pozostałe tematy, ciekawostki, rozmaitości. Miszmasz dla każdego, dołącz do nas!
- wincentyna-73
podłogi do ogrzewania podłogowego
Post autor: wincentyna-73 »
Ostatnio zastanawiałam się nad ogrzewaniem podłogowym i czy wszystkie rodzaje podłóg nadają się do tego rodzaju ogrzewania. Czy ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem podłogowym i może podzielić się informacjami na temat tego, które podłogi są najlepsze do tego celu? Jakie podłogi do ogrzewania podłogowego wybrać? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady dotyczące tego tematu.
Re: podłogi do ogrzewania podłogowego
Post autor: Albatros »
COP, czyli współczynnik efektywności sezonowej, jest parametrem, który pozwala ocenić, jak wydajna jest pompa ciepła. Wskaźnik ten określa stosunek energii cieplnej dostarczonej do budynku do ilości energii elektrycznej zużytej przez pompę. Więcej informacji na temat COP można znaleźć na stronie https://www.kominki.org/publikacje/2805 ... -sezonowej, gdzie dokładnie opisano, jak działa ten współczynnik. Wyższy COP oznacza większą efektywność systemu, co bezpośrednio przekłada się na niższe koszty ogrzewania.
Re: podłogi do ogrzewania podłogowego
Post autor: myphosonny »
Jestem zdecydowana na coś takiego jak pompa ciepła typu powietrze woda , tylko nie wiem w ogóle jak zdecydować się na dane kroki. No i jestem też w kropce jeśli chodzi o instalatorów. Jeśli macie kogoś z polecenia, to ja bardzo chętnie się dowiem co i jak.