kosmetyki robione w aptece

Tutaj poruszamy tematy związane ze swoimi zainteresowaniami, pasjami itp. Mile widziana codzienna dawka śmiechu ;)
preska

kosmetyki robione w aptece

Post autor: preska »

jestem ciekawa jakie są wasze doświadczenia z kosmetykami robionymi w aptece? stosowaliście kiedyś? teraz mi dermatolog przepisał takie kosmetyki, czekam aż mi w doz zrobią
vandeta

Re: kosmetyki robione w aptece

Post autor: vandeta »

jestem wielką fanką takich kosmetyków, też robilam w doz i to nie jeden raz, na plus cena, jakość produktów, krótkie sklady i brak konserwantów, warto zapytać dermatologa o takie produkty
Lena89

Re: kosmetyki robione w aptece

Post autor: Lena89 »

Ja chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami związanych z trądzikiem i kosmetykami dostępnymi w aptece. Trądzik to problem, który wielu z nas zna z własnego doświadczenia, i wiem, że znalezienie właściwego produktu może być trudne. Dlatego postanowiłam podzielić się moimi ulubionymi kosmetykami aptecznymi, które mogą pomóc w leczeniu trądziku. Przez jakiś czas zmagałam się z tym sama, aż trafiłam na ten artykuł https://hairspa.com.pl/tradzik-grzybicz ... zyc/b_lrcj o trądziku grzybiczym. Wtedy stwierdziłam, że chyba zwykłe drogeryjne kosmetyki nie mają szans chociażby złagodzić problem. Kilka składników i kosmetyków z apteki okazało się strzałem w dziesiątkę. Po pierwsze, kwas salicylowy - to składnik o działaniu złuszczającym, który pomaga w usuwaniu martwych komórek skóry i zapobiega zatkaniu porów. Szukaj żelu do mycia twarzy zawierającego ten składnik, który pomoże w oczyszczeniu skóry i zapobiegnie powstawaniu nowych wyprysków. Dobrze sprawdzają się też maści zawierające antybiotyki, takie jak maść z kwasem fusydowym lub antybiotykiem tetracyklinowym, mogą pomóc w zwalczaniu bakterii na skórze, które przyczyniają się do powstawania trądziku. Przed użyciem takiej maści zawsze warto skonsultować się z dermatologiem. Są też retinoidy, takie jak kwas retinoidowy (retinol), są skuteczne w redukcji zaskórników i poprawie tekstury skóry. Jest też coś takiego jak benzoiloperylen jest składnikiem o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Pamiętaj, że każda skóra jest inna, dlatego ważne jest, aby dostosować swoją rutynę pielęgnacyjną do swoich indywidualnych potrzeb.
ODPOWIEDZ